Taiji

TAIJI (Taijiquan 太极拳 ja Taijijian 太极剑)

Taiji on terveyttä edistävä kiinalainen liikuntalaji, missä kamppailulaji yhdistyy taiji-filosofiaan (oppi kahden vastakkaisen voiman, Yinin ja Yangin vuorovaikutuksesta). Taiji kehittää peruskuntoa, notkeutta, tasapainoa, koordinaatiokykyä, nivelten liikkuvuutta ja lisää kehon elinvoimaa, Qi:tä. Taijiquan kuuluu kiinalaisiin kamppailulajeihin, Wushu-lajeihin, mutta pehmeänä kamppailulajina siinä ei oteta kontaktia vastustajaan. ”Pumpuliin kääritty teräs” kuvaa hyvin kehoa, mikä Taijiquanilla pyritään saavuttamaan. Kysymyksessä on siis kehon ja mielen harjoitusmenetelmä, missä liikkeet ja sisäinen harmonia yhdistyvät. Taijiquanissa opetellaan liikesarjoja, joissa oikeilla asennoilla ja liikeradoilla pyritään saavuttamaan liikkeiden tasaisuus ja rentous. Hitaat, keskittyneenä tehdyt liikkeet, rauhoittavat myös keskushermostoa. Opettelu vaatii säännöllisyyttä, kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta kehittää hyvin oman kehon tuntemusta.

Lappeenrannan Taiji hu bian ry:ssä opetellaan seuraavia liikesarjoja:Taijiquan 8-liikesarja, Taijiquan 13 -liikesarja, Taijiquan 24-liikesarja ( Pekingissä vuonna 1956 kehitetty standardoitu Yang-tyylin liikesarja) ja Shifu Zhang Fangin Taijiquan 32-liikesarja.

Taijiquan 13 -liikesarja sisältää kaikki Taijin 13 tekniikkaa. Taijiquan 24-liikesarja  on kehitetty Pekingissä v. 1956, ja se sisältää kaikki Taijiquanin perusperiaatteet liikkeiden ollessa rauhallisia ja tasaisia.

Taijiin kuuluu myös aseharjoittelu ja seurassamme harjoitellaan Taijijian 32-miekkasarjaa (’jian’ 剑 tarkoittaa miekkaa).Edistyneemmällä tasolla taijiin kuuluu myös aseharjoittelu (esimerkiksi taijijian, missä ”jian” tarkoittaa miekkaa).

Taiji (太极) tarkoittaa ’jotain suurta voimaa’, ja Taiji-symboli kuvaa kaiken olemassa olevan kahta eri puolta, Yiniä ja Yangia. Ne ovat toisilleen vastakkaisia, mutta riippuvaisia toisistaan ja kummassakin on osa toista. Yin ja Yang täydentävät toisiaan ja muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Quan () tarkoittaa nyrkkiä. Taijiquan on siis ’kahden suuren vastakkaisen voiman mukaista kamppailutaitoa’.

TAIJIQUANIN HISTORIA

Taijiquanin alkuperä lähtee Wudangin vuorilta,  missä vuonna 1247 syntynyt Zhang Sanfeng asui viettäen siellä hyvin yksinkertaista elämää luontoa seuraten.  Kerran Zhang Sanfeng seurasi harakan ja käärmeen taistelua, missä molemmat eläimet vaihtoivat koko ajan hitaista liikkeistä nopeisiin ja päinvastoin eikä kumpikaan antanut toisen voittaa.  Zhang Sanfeng oli haltioissaan tästä luonnon näytelmästä, ja hän kehitti sen pohjalta 13 asentoa, mitkä ovat nykyisen Taijiquanin perustana. Tarinan mukaan Zhang Sanfeng kehitti päivittäin omaa hengitystään, mielenrauhaa sekä hitaita, rentoja ja koordinoituja liikkeitä. Eräänä päivänä ryöstäjät hyökkäsivät hänen kimppuunsa metsässä, ja Zhang Sanfeng käytti ensimmäistä kertaa uutta lajia käytännössä. Kuin käärme hän väisti hyökkääjien iskut liikkuen sulavasti pois. Kun hyökkääjät olivat liian väsyneitä, Zhang Sanfeng  hyökkäsi nopeasti vastaiskuun kuin harakka ja kukisti kaikki hyökkääjät. Tämän jälkeen hän alkoi opettamaan taitojaan myös muille.