Terveys-Qigong

TERVEYS-QIGONG

Terveys-Qigong on kehitetty erityisesti tämän päivän ihmisille. Terveys-Qigongin liikesarjat pohjautuvat kuitenkin vanhoihin, alkuperäisiin Qigong-liikesarjoihin, joissa yhdistyvät hengitys, mieli ja hitaat liikkeet. Liikesarjat ovat lyhyitä ja niissä on paljon toistoja, jotta ne ovat helppo muistaa. Terveys-Qigong-harjoitukset edistävät hapenottokykyä, nivelten liikkuvuutta, lihasvoimaa ja henkistä hyvinvointia. Jokaiseen liikesarjaan on sävelletty oma musiikki, mikä auttaa liikkeiden muistamisessa rytmittäen ja tukien hengitystä.

Terveys-Qigong sopii kaikenikäisille ja –kuntoisille, jotka ovat kiinnostuneet oman kehon hyvinvoinnista. Qigongin eri sarjojen liikkeissä kehoa käytetään monipuolisesti. Liikkeet tehdään omaa kehoa kuunnellen, ja ohjatussa ryhmässä liikkeet oppii tekemään oikein ja turvallisesti. Terveys-Qigongin ja Taijin harjoittaminen tukevat toisiaan.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan Qi:n esteetön, vapaa virtaus on perusedellytys terveelle keholle ja mielelle. Terveys-Qigong-harjoituksilla voidaan lisätä ja tasapainottaa kehon Qi:tä sekä vahvistaa kehon puolustusjärjestelmää, Wei Qi:tä. Harjoituksista on apua sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin, mielen rauhoittumiseen.

Lappeenrannan Taiji hu bian ry:ssä opetetaan tällä hetkellä viittä eri Terveys-Qigong-liikesarjaa: Ba Duan Jin, Yi Jin Jing, Wu Qin Xi, Taiji Yangsheng Zhang ja Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa.

QIGONGIN HISTORIAA

Qigong-harjoituksia on tehty Kiinassa yli 2000 vuoden ajan. Vuonna 1973 Changsha:sta, Hunanin provinssista löydettiin Mawangdui-haudasta silkkimaalaus, missä kuvattiin ihmisiä eri asennoissa. Jokainen liike, hengitys, liikkeiden harjoitusvaikutukset ja sairauksien parantamiset oli kuvattu. Silkkitaulu on Han Dynastian ajalta (207 – 25 eaa). Qigongissa on monenlaisia eri muotoja ja erilaisia koulukuntia. Qigong-harjoituksia voidaan tehdä istuen, maaten, seisten tai kävellen.

TERVEYS-QIGONG -LIIKESARJOJA

Ba Duan Jin (8 silkkibrokadia)

Terveys-Qigong Ba Duan Jin pohjautuu perinteiseen kiinalaiseen Qigong-harjoitukseen Song Dynastian ajalta 960 – 1279 . Ba Duan Jin on miellyttävä, pehmeä ja hidas Qigong-sarja, missä liikkeet ovat selkeitä Yin-Yang-vaihteluineen. Ba Duan Jin-liikesarjassa mieli, hengitys ja liikkeet yhdIstyvät harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Yi Jin Jing (lihaksia ja jänteitä vahvistava klassikko)

Yi Jin Jing on nk. Shaolin temppelin munkkien 12 liikkeen harjoitus. Yi Jin Jing-harjoitukset sisältävät paljon kiertoja, taivutuksia, ojennuksia ja venytyksiä, jotka oikeaan hengitykseen yhdistettynä edistävät kehon hyvinvointia.

Wu Qin Xi (viiden eläimen leikki)

Terveys-Qigong Wu Qin Xi-liikesarjassa imitoidaan viiden eläimen liikkeitä, ja se pohjautuu yhteen vanhimpaan Qigong-sarjaan Han-dynastian ajalta. Sarjan kehittäjä Hua Tuo oli kuuluisa kiinalainen lääkäri ja kirurgi. Hän havainnoi tarkkaan eläinten piirteitä, liikkumista ja käyttäytymistä, ja sarjassa pyritäänkin fyysisten liikkeiden lisäksi löytämään eläinten henki ja olemus. Viisi eläintä ovat: tiikeri, peura, karhu, apina ja lintu. Wu Qin Xi on miellyttävä, kepeä liikesarja, mikä sisältää paljon kiertoja, venytyksiä ja taivutuksia sekä tasapainoa kehittäviä liikkeitä.

Taiji Yangsheng Zhang (Taijin tyylinen terveyttä edistävä keppisarja)

Taiji Yangsheng Zhang-liikesarjassa tulee hyvin esille Taijin perustana oleva Yin-Yang-ajattelu. Kaikki liikkeet tehdään kepin kanssa, mikä kehittää  motorisia taitoja antaen haastetta sarjan alkuvaiheessa. Liikesarja pitää sisällään kiertoja, venytyksiä ja taivutuksia sekä käännöksiä. Liikkeet ovat pehmeitä, hitaita ja yhdistävät hyvin mielen ja Qi:n.

Ma Wang Dui Daoyin Shu (12 meridiaanin terveyttä edistävä liikesarja)

Ma Wang Dui Daoyin Shu -liikesarjat pohjautuvat Han-dynastian (202 e.a – 202 j.a.) aikaiseen Changshasta, Hunanin provinssista löydettyyn silkkikääröön, Liikesarja  on kehitetty silkkikäärön kuvien ja kirjoitusten pohjalta Shanghain Urheiluyliopistossa. Liikesarjassa  aktivoidaan kehon 12 meridiaania korostaen mielen ja kehon yhteistoimintaa. Liikkeet sisältävät venytyksiä ja kiertoja aktivoiden meridiaaneja, tasapainottaen Qi:tä ja Verta sekä Yiniä ja Yangia. Pehmeät, hitaat liikkeet ovat helppoja tehdä, ja liikesarja sopii kaikenikäisille.

Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa (12-liikkeen terveyttä edistävä liikesarja)

Daoyin Yangsheng Gong-liikesarja on kehitetty Pekingin Urheiluyliopistossa. Se pohjautuu perinteisiin Daoyin-terveysharjoitteisiin. Daoyin Yangsheng Gong-liikesarjan harjoituksissa meridiaanien välityksellä ja tiettyjä akupisteitä painamalla vaikutetaan koko kehon, myös sisäelinten, terveyden edistämiseen. Liikkeet ovat pehmeitä ja helppo oppia. Liikesarja voidaan tehdä joko seisten tai istuen.