Metalli-elementin aikaan

Viikon päästä 23.9. on syyspäivän tasaus, ja Aurinko-kalenterin mukaan syyskausi alkaa. Luonnossa muutoksia näkyy koko ajan: luonto saa upeita okran ja keltaisen sävyjä, lehdet kellastuvat ja putoavat maahan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan Syksy on Metalli-elementin aikaa, jolle on tyypillistä sisäänpäin kääntyminen. Aivan kuten puu pudottaa lehtensä, on syksy meillekin hyvää aikaa ”pudottaa” eli jättää taakseen joitain asioita, ajatuksia ja vanhoja huonoja tapoja.

Metalli-elementin aika on oivallista aikaa opetella elämään tässä hetkessä. Yleensä tässä hetkessä elämisellä tarkoitetaan sitä, että ei murehdi menneitä eikä tulevia. Tämä onkin totta, mutta ei kovin helppoa toteuttaa.

Tässä hetkessä elämistä on myös se, että keskittyy juuri siihen asiaan, mitä kulloinkin on tekemässä. Yksinkertaisia asioita tässä hetkessä elämiseen tulee vastaan joka päivä. Esimerkiksi aterian syöminen keskittymällä syömiseen eikä sähköpostin selaamiseen tai television katsomiseen. Näin mielen lisäksi myös ruoansulatuselimistö hymyilee! Kun arkisiin asioihin keskittyy yksi kerrallaan, huomaa, että keskittymiskyky paranee, ja mieli rauhoittuu.

Taijin ja Qigongin tavoitteena on yhdistää keho ja mieli, keskittyä siihen mitä tekee. Kun liikesarjojen muodot ja järjestyksen sekä rauhallisen hengityksen on oppinut muistamaan, on mahdollisuus saavuttaa upea kokemus kehon ja mielen yhdistymisestä – parhainta tässä hetkessä elämistä!

Liisa

Yangista kohti Yiniä

Olen vielä ajatuksissani Suomen Wushu-liiton järjestämän kesäleirin jälkitunnelmissa: upea leiri taas kerran ja paljon uutta oppia! Kiitos Shifu Zhang Fangille, Jaana Meriläiselle ja kaikille muille leirille osallistujille. Ensi vuonna taas uudestaan!

Luonto aloittaa pikkuhiljaa valmistumisen syksyyn, ja valon väri on jo muuttunut sävyltään vähän kylmemmäksi ja ilma kuulaammaksi. Olemme siirtymässä kesästä syksyyn ja talveen – Yangista Yiniin. Tämä ”välikausi”, elokuu ja osa syyskuuta, kuuluu kiinalaisen 5 elementin teorian mukaan Maa-elementin aikaan, jolle on tyypillistä rauhallisuus ja jopa paikallaan pysyvä olotila. 

Kiinalaisen lääketieteen mukaan Maa-elementti liitetään Pernan ja Mahalaukun toimintaan, ja Maa-elementin aikaan onkin hyvä keventää ruokavaliota ja nauttia satokauden vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. On myös hyvä keskittyä omaan itseen, löytää elämän yksinkertaisuus ja harmonia, rauhoittaa mieli – valmistautua syksyä ja talvea varten.

Yksi tällainen hyvä omaan itseen keskittyvä harrastus on Taiji, missä hengitys ja rauhalliset liikkeet tasapainottavat mieltä ja kehoa.

Lappeenrannan Taiji hu bian ry järjestää peruskurssin, missä opetellaan Taijin 13 tekniikkaa: 8 porttia ja 5 askelta. Taiji 13 sisältää kaikki Taijin perusperi-aatteet, ja liikesarja on pehmeä, nopea oppia, ja sen tekeminen tuo hyvän olon.

-Liisa-